Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
#1 Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Zastanawiałem się na początku nad leasingiem, ale aktualnie biorę pod uwagę bardziej najem długoterminowy. Czy ktoś moze korzysta z tej opcji?
Chcę wziąć jakieś auto z ratą miesięczną maksymalnie 1500 zł. Maksymalnie 2-3 letnie i z automatyczną skrzynią.
Chcę wziąć jakieś auto z ratą miesięczną maksymalnie 1500 zł. Maksymalnie 2-3 letnie i z automatyczną skrzynią.
- WinISO
- Administrator
- System operacyjny: macOS
- Wersja systemu: Sonoma 14.5
- Platforma: ARM
- Model CPU: Apple M1
- GPU: Zintegrowana :/
- Podziękował: 32 razy
- Podziękowano : 33 razy
- Kontakt:
#2 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Nie korzystałem z żadnej opcji ale zasadnicza różnica jest taka, że po leasingu możesz wykupić auto na własność a po wynajmie nie.
No i jeśli mowa o wynajmie można mieć nieco lepsze auto bo płacimy tylko za użytkowanie auta a w leasingu spłacacie wartość auta + marzę.
No i jeśli mowa o wynajmie można mieć nieco lepsze auto bo płacimy tylko za użytkowanie auta a w leasingu spłacacie wartość auta + marzę.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
#3 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
No wiesz, nikt Ci tutaj nie napisze czy lepszy będzie najem długoterminowy czy leasing bo każda sytuacja jest inna. Jednym opłaca się bardziej nająć auto, drugim brać leasing, a jeszcze komuś innemu po prostu kupić za gotówkę.
Zależy od wielu czynników. Poza tym dużo zależy tutaj od konkretnych warunków, jakie ma dany najem czy leasing. Sam ostatnio rozglądałem się za leasingiem i jedne firmy miały na 1%, a inne z kolei na 10% rocznie co zupełnie się moim zdaniem nie opłaca. Trzeba przeliczyć. Aczkolwiek w przypadku leasingu jest o wiele więcej dodatkowych i ukrytych kosztów niż w przypadku najmu. Zwykle rata najmu jest niższa na to samo auto.
Zależy od wielu czynników. Poza tym dużo zależy tutaj od konkretnych warunków, jakie ma dany najem czy leasing. Sam ostatnio rozglądałem się za leasingiem i jedne firmy miały na 1%, a inne z kolei na 10% rocznie co zupełnie się moim zdaniem nie opłaca. Trzeba przeliczyć. Aczkolwiek w przypadku leasingu jest o wiele więcej dodatkowych i ukrytych kosztów niż w przypadku najmu. Zwykle rata najmu jest niższa na to samo auto.
#4 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Tak z ciekawości bierzesz na firmę czy prywatnie dla siebie?
#6 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Master1 to największa firma oferująca wynajem aut w Polsce - nie powinno byc większych problemów przy serwisie i oponach. Poza tym mają przejrzyste warunki najmu samochodów, masz kilka wersji wynajmu, wszystko zalezy od tego na czym Ci zależy i jaką miesięczną ratę będziesz płacił. Oni sie tym wszystkim zajmują. Jeśli chodzi o Forda, lepiej wychodzi Seat. Lepszy silnik, lepsza dynamika i mniejsze spalanie w mieście.
#7 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
A czy jest opcja najmu długoterminowego aut używanych? Nie mam tu na myśli samochodów kilkuletnich ale np takie auto demonstracyjne które ma przejechane 10 - 15kkm i ma jakiś rok. Zależy mi na czymś konkretniejszym. I dobrej klasy. Nie chcę wynajmować auta starego
- WinISO
- Administrator
- System operacyjny: macOS
- Wersja systemu: Sonoma 14.5
- Platforma: ARM
- Model CPU: Apple M1
- GPU: Zintegrowana :/
- Podziękował: 32 razy
- Podziękowano : 33 razy
- Kontakt:
#8 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Wszystko zależy od firmy. Możliwe że spora część takich wypożyczalni ma takie, 2-3 letnie auta.
Najprościej będzie rozejrzeć się co dana firma ma w ofercie.
Najprościej będzie rozejrzeć się co dana firma ma w ofercie.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
#9 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Na ten moment nie jest to populany sposób. Stosuje takie coś np. MasterLease. Obecnie wpuszczają wiele dobrej klasy aut z niewielkim przebiegiem w wynajem długoterminowy, zerknij sobie na stronę, ewentulanie wybierz się na jeden z ich placów w Polsce i popytaj się u ludzi którzy tam pracują. Czesto oni wiedzą na początku jakie samochody będą w niedługim czasie dostępne w możliwości wynajmu.
#10 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
No właśnie pytając o najem aut używanych miałem na myśli te droższe samochody, które wyjściowo w salonach kosztuję 400 - 500 tysięcy a jak wiadomo one dość szybko tracą na wartości i już po roku, półtora można je kupić prawie 100k taniej a to sporo. Ogólnie biorę pod uwagę albo leasing albo wynajem długoterminowy
#11 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
W przypadku takich aut jeśli chcesz mieć jakąś sensowną miesięczną ratę, musisz brać leasing na jakieś 10 lat. Osobisćie nie chciałbym pakować się w tak długie zobowiązanie. Poza tym jak sobe przekalkulujesz ile wtedy oddasz kasy, to jest to średnio opłacalne. W przypadku takich droższych aut premium, lepszą opcją bedzie kupienie za gotówkę albo wynajem długoterminowy. Celowałbym w to drugie, bo takl jak piszesz auta klasy premium bardziej tracą na wartości niże te ze średniej półki albo tańsze.
#12 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Jak długo trwa procedura wynajmu samochodu? Długo trzeba czekać na auto?
#13 Re: Wynajem długoterminowy samochodu czy leasing
Z uwagi na to, ze wszystko da się załatwić zdalnie, procedura wiele nie zajmuje. Poza tym 2-3 dni i masz auto praktycznie przed domem.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji
Musisz być zalogowany, aby opublikować odpowiedź
Utwórz konto
Nie masz konta? Zarejestruj się, aby dołączyć do naszej społeczności
Mając konto moesz zakładać własne tematy i subskrybować interesujące cię wątki
To nic nie kosztuje i zajmuje tylko minutę