Utrata startu systemu
- WinISO
- Administrator
- System operacyjny: macOS
- Wersja systemu: Sonoma 14.5
- Platforma: ARM
- Model CPU: Apple M1
- GPU: Zintegrowana :/
- Podziękował: 31 razy
- Podziękowano : 27 razy
- Kontakt:
#16 Re: Utrata startu systemu
Coś się musiało mocno namieszać w sektorze rozruchowym.
Pozostaje spróbować tego:
Uruchom linuxa, potem uruchom terminal i użyj komend sudo os-prober to polecenie przeszuka dysk w poszukiwaniu innych systemów operacyjnych a następnie sudo update-grub aby dodać znalezione systemy, których nie ma na liście.
Do zarządzania grub można użyć tego oprogramuj https://itsfoss.com/install-grub-customizer-ubuntu/
Pokaż zawartość pliku konfiguracyjnego gruba: sudo cat /boot/grub/grub.cfg
Pozostaje spróbować tego:
Uruchom linuxa, potem uruchom terminal i użyj komend sudo os-prober to polecenie przeszuka dysk w poszukiwaniu innych systemów operacyjnych a następnie sudo update-grub aby dodać znalezione systemy, których nie ma na liście.
Do zarządzania grub można użyć tego oprogramuj https://itsfoss.com/install-grub-customizer-ubuntu/
Pokaż zawartość pliku konfiguracyjnego gruba: sudo cat /boot/grub/grub.cfg
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
#17 Re: Utrata startu systemu
Jak wiadomo windows podczas instalacji ruguje start innych niz windows systemów operacyjnych, więc jak się domyślasz - sztukę odzyskiwania startu systemów Linux opanowałem dość dobrze. Podczas procedury odzyskiwania wydaje nieco inne polecenie niż "os-prober" wpisuję: "grub-install --recheck /dev/sda". Plecenie "os-prober" oczywiśce wykonałem i zwraca ono taki text:
/dev/sda1:Windows 7:Windows:chain
/dev/sda2:Windows 7:Windows1:chain
Polecenie cat /boot/grub/grub.cfg zwraa tyle textu że przelałem je do pliki i skompresowałem do pliku: grub.zip (załącznik).
Customizer'a używam od lat.
I tak sobie pomyślałem - czy nie możesz mi przysłać tego programu bootrec o którym wspomniałeś na wstępie ? E-mail jak w rejestracji. Myślę że on załatwi sprawę. Ja w obu tych windowsach nie mam tego programu, a ich wersje to: "mój" - wersja polska , a ten co się uruchamia - wersja angielska - obie wersje windows'ów to Home Premium 64 bit. Załącznik jest tu: http://universis.cba.pl/news/grub.zip
/dev/sda1:Windows 7:Windows:chain
/dev/sda2:Windows 7:Windows1:chain
Polecenie cat /boot/grub/grub.cfg zwraa tyle textu że przelałem je do pliki i skompresowałem do pliku: grub.zip (załącznik).
Customizer'a używam od lat.
I tak sobie pomyślałem - czy nie możesz mi przysłać tego programu bootrec o którym wspomniałeś na wstępie ? E-mail jak w rejestracji. Myślę że on załatwi sprawę. Ja w obu tych windowsach nie mam tego programu, a ich wersje to: "mój" - wersja polska , a ten co się uruchamia - wersja angielska - obie wersje windows'ów to Home Premium 64 bit. Załącznik jest tu: http://universis.cba.pl/news/grub.zip
- WinISO
- Administrator
- Kontakt:
#18 Re: Utrata startu systemu
Faktycznie wpisy gruba wyglądają na prawidłowe. os-prober zwraca dobre wyniki czyli od strony bootloadera linuxa wszystko jest OK. Zastanawia mnie tylko co jest nie tak z partycjami windowsowymi, że tylko jedna z nich "Win_XP" bootuje prawidłowo mimo iż grub jest skonfigurowany poprawnie.
A co do programu to nie wiem czy można go sobie ot tak skopiować na USB/CD i uruchomić bo jest on częścią środowiska odzyskiwania i naprawy Windowsa i znajduje się w każdym obrazki ISO systemu oraz w już zainstalowanym systemie.
Tylko czy nie skończy się to tak, że podczas naprawy bootsektora Windows nie wysypie się GRUB?
Nie mam już pomysłu za bardzo co może być przyczyną takiego problemu.
Jedyna opcja jaka mi jeszcze przychodzi do głowy to ręczna edycja bootmenu w Win7 (tym, który się uruchamia) https://answers.microsoft.com/en-us/win ... 1111e7bfec
A co do programu to nie wiem czy można go sobie ot tak skopiować na USB/CD i uruchomić bo jest on częścią środowiska odzyskiwania i naprawy Windowsa i znajduje się w każdym obrazki ISO systemu oraz w już zainstalowanym systemie.
Tylko czy nie skończy się to tak, że podczas naprawy bootsektora Windows nie wysypie się GRUB?
Nie mam już pomysłu za bardzo co może być przyczyną takiego problemu.
Jedyna opcja jaka mi jeszcze przychodzi do głowy to ręczna edycja bootmenu w Win7 (tym, który się uruchamia) https://answers.microsoft.com/en-us/win ... 1111e7bfec
#19 Re: Utrata startu systemu
Ufff...dałem radę rozwiązać problem. Pożyczyłem stację CD/DVD pod USB oraz płytę z Win7 Ultimate. Uruchomienie nie było łatwe bo jak napisałem boot'owanie "wygasa" na moment mającej się pojawić flagi Windows. Postanowiłem w momencie: "Naciśnij dowolny klawisz aby uruchomić z CD" - jako ten "dowolny" nacisnąłem spację, a zaraz potem zacząłem postukiwać w F8 ..... i instalator przerzucił mnie do Trybu Awaryjnego. Na początku myślałem że to Tryb od systemu Windows, ale okazał się to być tryb z płyty instalacyjnej. Następnie wybrałem Tryb Awaryjny z Menu i dalsze 2 kliki dały mi opcję instalacji dobrze znaną - opcje wyboru jezyka środowiska trzeciej "belki" nie pamiętam - ale zawsze pojawia się to w instalacji na początku.. Dalszy klik dał mi wybór instaluj i poniżej napraw Windows. Wybrałem "Napraw", potem wiersz poleceń w którym wydałem 3 polecenia[:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
Od razu nie poszło do końca jak trzeba i w następnym uruchomieniu z płyty DVD - wybrałem opcję wizualną naprawy Windows. "Naprawiacz" zameldował że wszystko jest OK i mogę już używać Windows co po restarcie okazało się być prawdą. Mam system cały i zdrowy. Uważam za niedorzeczną opcję że instalując Win7 na innej partycji tamta instalka psuje mi instalacje dotychczasową. To samo uważam że program bootrec nie jest w systemie tylko na płycie. Moja mała Toshiba NB510 fabrycznie nie ma CDrom'u i jak ktoś jest gdzieś w "polu" z takim przypadkiem jaki wynika z wątku to ma "pozamiatane". Bardzo dziękuję userowi WinIso za pomoc i wytrwałość w niej.
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd
Od razu nie poszło do końca jak trzeba i w następnym uruchomieniu z płyty DVD - wybrałem opcję wizualną naprawy Windows. "Naprawiacz" zameldował że wszystko jest OK i mogę już używać Windows co po restarcie okazało się być prawdą. Mam system cały i zdrowy. Uważam za niedorzeczną opcję że instalując Win7 na innej partycji tamta instalka psuje mi instalacje dotychczasową. To samo uważam że program bootrec nie jest w systemie tylko na płycie. Moja mała Toshiba NB510 fabrycznie nie ma CDrom'u i jak ktoś jest gdzieś w "polu" z takim przypadkiem jaki wynika z wątku to ma "pozamiatane". Bardzo dziękuję userowi WinIso za pomoc i wytrwałość w niej.
- WinISO
- Administrator
- Kontakt:
#20 Re: Utrata startu systemu
Już to mówiłem ale powiem jeszcze raz: to trochę dziwna sytuacja. Cos musiało być dobrze namieszane w bootloaderach ze grub mimo dodanych wpisów nie uruchamiał jednego z systemów.
Dobrze że udało się to naprawic
Dobrze że udało się to naprawic
- matrix72001
- Udziela się
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowano : 8 razy
- Kontakt:
#21 Re: Utrata startu systemu
Taka złota zasada, nie instaluj systemów na partycjach w kolejności od najnowszego do najstarszego, powinno to się robić odwrotnie. Jeżeli w przyszłości taki problem się powtórzy, skorzystaj z programu EasyBCD, za pomocą którego szybko przywrócisz usunięte lub wadliwe wpisy do bootloadera.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji
Musisz być zalogowany, aby opublikować odpowiedź
Utwórz konto
Nie masz konta? Zarejestruj się, aby dołączyć do naszej społeczności
Mając konto moesz zakładać własne tematy i subskrybować interesujące cię wątki
To nic nie kosztuje i zajmuje tylko minutę