Problemy z aktywacją konta
Jeśli po zarejestrowaniu się na forum nie otrzymałeś emaila z linkiem do potwierdzenia rejestracji konta skontaktuj się ze mną wysyłając email za pomocą formularza kontaktowego.

Win 10 problem wifi

Obecnie najnowsza w pełni działająca wersja systemu, która została wydana 29 lipca 2015 roku
Pobierz Windows 10
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#1 Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Witam

Z góry przepraszam jak nie składnie ale mama problem z windows 10 2h22 mianowicie połączę się z siecią wifi i dziwnie się dzieje windows skanuje dostępne sieci ping skacze aż do 2343ms jeśli wyłączę przez cmd skanowanie sieci WiFi pind 1ms do rutera jeśli włączone ping bardzo wysoki co z tym zrobić czy zostaje wyłączanie skanowania przez cmd czy jest jakieś rozwiązanie
autor: Seba99317 » śr 01 lis 2023, 21:03
Ten kod zapisujemy jako wifi.bat albo cmd

Oczywiście należy go dodać do ayto startu

Ale jeśli by ktoś się znalazł żeby to ulepszyć np żeby to chodziło w tle i nie było widoczne było by fajnie

Kod sam się uruchamia jako admin mi pomogło

Kod: Zaznacz cały

@echo off

if "%PROCESSOR_ARCHITECTURE%" equ "amd64" (
    >nul 2>&1 "%SYSTEMROOT%\SysWOW64\cacls.exe" "%SYSTEMROOT%\SysWOW64\config\system"
) else (
    >nul 2>&1 "%SYSTEMROOT%\system32\cacls.exe" "%SYSTEMROOT%\system32\config\system"
)
if %ERRORLEVEL% neq 0 (
    echo Requesting administrative privileges...
    goto UACPrompt
) else (
    goto gotAdmin
)

:UACPrompt
echo Set UAC = CreateObject^("Shell.Application"^) > "%TEMP%\getadmin.vbs"
set params= %*
echo UAC.ShellExecute "cmd.exe", "/c ""%~s0"" %params:"=""%", "", "runas", 1 >> "%TEMP%\getadmin.vbs"

wscript.exe "%TEMP%\getadmin.vbs"
del "%TEMP%\getadmin.vbs"
exit /b

:gotAdmin
:loop
:: Sprawdź, czy jesteśmy połączeni z dowolną siecią Wi-Fi
netsh wlan show interfaces | findstr /C:"SSID" >nul
if errorlevel 1 (
    echo Wi-Fi nie jest połączone z żadną siecią.
    :: Włącz automatyczną konfigurację sieci Wi-Fi
    netsh wlan set autoconfig enabled=yes interface="Wi-Fi"
) else (
    echo Wi-Fi jest połączone z przynajmniej jedną siecią.
    :: Wyłącz automatyczną konfigurację sieci Wi-Fi
    netsh wlan set autoconfig enabled=no interface="Wi-Fi"
)

:: Oczekuj przez kilka sekund, a następnie ponownie sprawdź
ping -n 5 127.0.0.1 >nul
goto loop
Idź do posta
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#2 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

Masz sterowniki od karty WiFi zainstalowane ze strony producenta czy te dostarczone przez Windows Update?
No i podstawowe info: jaki laptop, jaka karta sieciowa? Bez tego raczej niewiele da się zrobić.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#3 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Realtek 8821ce laptop asus x515aj i5 24gb ram sterowniki producenta tylko tu chodzi o to że windows skanuje dostępne sieci i jak się jakaś pojawia lub znika zrywa albo ping ogromny
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#4 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

takie komendy używam żeby wyłączyć skanowanie sieci i mam ping niski i nie zrywa neta

netsh wlan set autoconfig enabled=yes interface="Wi-Fi"
netsh wlan set autoconfig enabled=no interface="Wi-Fi"





nie ukrywam nie wiem kiedy się to stało ale wcześniej było ok ale teraz zrobiło się strasznie uciążliwe i nie mogę sobie z tym poradzić
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#5 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

Wygląda mi to na problem ze sterownikami.
Spróbuj odinstalować kartę sieciową i niech system ponownie zainstaluje sterowniki do niej. Możliwe, że któraś z aktualizacji coś namieszała.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#6 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Już to robiłem pobierałem i te co są na dysku orginalne i nic to nie zmienia
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#7 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Jedyne co wymyśliłem to automat co wyłącza i włącza skanowanie w zależności czy wifi jest połączone czy nie
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#8 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

1. Nie pisz postów jeden po drugim. Jak chcesz coś dodać to użyj opcji edycji tematu.

2. Wygląda na to, że któraś z aktualizacji powoduje konflikt sterowników.

Jeśli masz dostęp do innej karty WiFi (może być na USB) sprawdź czy taki sam problem pojawia się jeśli używasz zewnętrznej karty WiFi.

A od kiedy taki problem zaczął się pojawiać? Pamiętasz może?
Nie używasz przypadkiem żadnych „przyspieszaczy” systemu?
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#9 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

nie nie mam nic z wspomagaczy nie wiem dokładnie kiedy ale w niedługim czasie się to zaczęło robić bo zrobiło się to bardzo denerwujące
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#10 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

Niestety nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Google zwraca sporo różnych rozwiązań. Możesz spróbować jednego z nich. Może w Twoim wypadku zadziała.
https://www.google.com/search?q=windows ... +scan+wifi
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#11 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Niestety nie działa nic szukałem robiłem wszystko narazie muszę pozostać przy automacie cmd
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#12 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

Seba99317 pisze: wt 31 paź 2023, 06:52 Niestety nie działa nic szukałem robiłem wszystko narazie muszę pozostać przy automacie cmd
Przeglądałem trochę podobnych wpisów na innych forach i faktycznie problem jest czasami ciężki do rozwiązania. To co działa u jednego nie działa u drugiego. Nawet na forum Microsoftu można trafić na wątki, w których problem nie zostaje rozwiązany.
Można się posiłkować czymś takim https://allegro.pl/oferta/karta-sieciow ... 0681523566 ale niestety wpłynie to raczej negatywnie na szybkość połączenia zwłaszcza w standardzie 5GHz.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#13 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Wiesz jak narazie to co zrobiłem to działa jakoś w miarę automatycznie wyłącza skanowanie sieci jeśli połączone jeśli nie włącza znów skanowanie dodałem do autostartu i nie jest źle jak można to udostępnię to rozwiezanie jeśli nie jest to sprzeczne z zasadami forum

Głównym problemem jest skanowanie przez kartę sieciową wszystkich dostępnych kanałów na 2. 4 i 5 GHz dlatego podczas skanowania sieci dostępnych niestety obrywa się też kanałowi na którym się jest podłączonym
Awatar użytkownika
WinISO
Administrator
Administrator
Posty: 629
Rejestracja: pt 15 sty 2021, 20:01
Rozwiązany: 8
Lokalizacja: WinISO
Podziękował: 31 razy
Podziękowano : 26 razy
Kontakt:

#14 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: WinISO »

Jasne. Możesz opublikować swoje rozwiązanie. Może przyda się komuś innemu z podobnym problemem.
Może z czasem albo MS albo Asus udostępnią poprawki/sterowniki i wszystko wróci do normy.
WinISO.pl - Baza polskich wersji systemów Windows, Windows Serwer i MS Office
Windows Desktop - Windows Serwer - Windows Debloat - MS Office - Wersje Beta
Seba99317
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: sob 28 paź 2023, 20:29
Rozwiązany: 1

#15 Re: Win 10 problem wifi

Nieprzeczytany post autor: Seba99317 »

Ten kod zapisujemy jako wifi.bat albo cmd

Oczywiście należy go dodać do ayto startu

Ale jeśli by ktoś się znalazł żeby to ulepszyć np żeby to chodziło w tle i nie było widoczne było by fajnie

Kod sam się uruchamia jako admin mi pomogło

Kod: Zaznacz cały

@echo off

if "%PROCESSOR_ARCHITECTURE%" equ "amd64" (
    >nul 2>&1 "%SYSTEMROOT%\SysWOW64\cacls.exe" "%SYSTEMROOT%\SysWOW64\config\system"
) else (
    >nul 2>&1 "%SYSTEMROOT%\system32\cacls.exe" "%SYSTEMROOT%\system32\config\system"
)
if %ERRORLEVEL% neq 0 (
    echo Requesting administrative privileges...
    goto UACPrompt
) else (
    goto gotAdmin
)

:UACPrompt
echo Set UAC = CreateObject^("Shell.Application"^) > "%TEMP%\getadmin.vbs"
set params= %*
echo UAC.ShellExecute "cmd.exe", "/c ""%~s0"" %params:"=""%", "", "runas", 1 >> "%TEMP%\getadmin.vbs"

wscript.exe "%TEMP%\getadmin.vbs"
del "%TEMP%\getadmin.vbs"
exit /b

:gotAdmin
:loop
:: Sprawdź, czy jesteśmy połączeni z dowolną siecią Wi-Fi
netsh wlan show interfaces | findstr /C:"SSID" >nul
if errorlevel 1 (
    echo Wi-Fi nie jest połączone z żadną siecią.
    :: Włącz automatyczną konfigurację sieci Wi-Fi
    netsh wlan set autoconfig enabled=yes interface="Wi-Fi"
) else (
    echo Wi-Fi jest połączone z przynajmniej jedną siecią.
    :: Wyłącz automatyczną konfigurację sieci Wi-Fi
    netsh wlan set autoconfig enabled=no interface="Wi-Fi"
)

:: Oczekuj przez kilka sekund, a następnie ponownie sprawdź
ping -n 5 127.0.0.1 >nul
goto loop
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji

Musisz być zalogowany, aby opublikować odpowiedź

Utwórz konto

Nie masz konta? Zarejestruj się, aby dołączyć do naszej społeczności
Mając konto moesz zakładać własne tematy i subskrybować interesujące cię wątki
To nic nie kosztuje i zajmuje tylko minutę

Zarejestruj się

Zaloguj się